dissabte, 12 de juny del 2004

Rec d’aigua de Noedes (1.300 m.)

Dissabte 12 de juny de 2004

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca del Conflent (Catalunya Nord)

Temps aproximat: 3 h. (8 Km.)

Desnivell: 300 m.

Dificultat: Normal.



Itinerari: Sortirem a l’hora esmentada. Pararem a fer el tallat en alguna àrea de servei de l’autopista Barcelona – La Jonquera. Passarem la frontera i seguirem per l’autopista fins a la sortida que ens porta a la carretera que va de Perpinyà fins a Puigcerdà. Passarem per Prada de Conflent i ens desviarem per la carretera local a Noedes.

L’accés al poble i a la Reserva natural de Noedes es fa per una única carretera que surt a tocar de la població de Prada de Conflent. Als afores de Prada, en direcció a Puigcerdà, hi ha un trencant, a ma dreta, cap al poble de Rià. Es travessa Rià i es segueix per aquesta carretera, molt estreta però asfaltada, fins al poble de Noedes, on hi ha l’oficina d’informació de la Reserva Natural. L’itinerari por començar al mateix poble de Noedes, però si es vol fer més curt, tal i com el proposem, cal fer una aproximació amb cotxe.

Es pren la mateixa carretera per on s’ha vingut, que travessa tot el poble. Al cap d’un parell de quilòmetres es passa a tocar d’una petita central hidroelèctrica i més endavant es creua el riu. En aquest punt és on podem deixar els cotxes.

S’ha de prendre el camí que passa a la dreta del riu, en direcció cap a la muntanya. Aquest sender travessa diverses vegades el torrent, primer per una passera de ciment, després per una de fusta i finalment pel mig del riu. A partir d’aquest tram l’itinerari és una mica perdedor perquè el sender no està ben marcat i s’embruta sovint de vegetació. El punt de referència són les restes de la casa de pastors de La Jasse, a cinc minuts escassos a l’esquerra i per sobre del torrent.

Darrera la casa torna a aparèixer el sender, ara ja més clar, que porta directament a mitja muntanya, per on discorre l’antic canal de rec de Noedes. Quan el trobem el seguirem cap a l’esquerra, no l’hem de deixar mai. Trobarem els corrals de La Solana. Uns metres més enllà el rec entra a dins del bosc i s’acaba. Trobarem unes senyals de color groc. Seguint-les ens portaran, de baixada enmig del bosc, fins als prats de Montillà. Trobarem una pista forestal, l’hem de prendre cap a l’esquerra, passant a tocar d’uns corrals que encara s’utilitzen, més grans i moderns. Es travessa el riu. Aquesta pista ens portarà de retorn al punt de sortida.



També podem fer drecera prenent un sender que es troba a l’esquerra de la pista forestal. Està assenyalat amb marques de color taronja.



Observacions: Aquest excursió voreja els límits de la Reserva Natural de Noedes.

La Reserva Natural de Noedes protegeix 2.137 hectàrees de terreny. S’hi ha comptabilitzat fins ara més de mil espècies vegetals, entre les quals, quaranta varietats d’orquídies. Pel què fa a la fauna, a part de tot tipus de mamífers, en destaquen les papallones. N’hi ha més de cent quaranta espècies de dia, quan a tot França se’n comptabilitzen cent vuitanta.

Actualment la Reserva participa en el programa europeu Natura 2000 per a la conservació de la biodiversitat al continent. Aquest programa, que es du a terme a diferents països, entre ells el nostre, potencia la conservació d’un llistat d’hàbitats naturals i d’espècies vegetals i animals que pateixen diferents nivells de risc de desaparició. Estudia i subvenciona els projectes més adients a cada lloc.

El poble de Noedes està molt ben cuidat i val la pena passejar-s’hi. Totes les cases conserven l’estil rural. A moltes hi veurem una curiosa construcció: una de les parets queda bombada cap a l’exterior i sovint es cobreix amb una petita teulada. Són els antics forns de pa.

A Noedes hi ha moltes llegendes. Una de curiosa és la de la Roca de Salimans, que es veu des de el poble. S’explica que quan hi va haver el diluvi universal, la roca va ser el primer lloc que va trobar Noé per a poder aturar la seva arca plena d’animals. Quan l’aigua va baixar de nivell, Noé va fundar la vila de Noedes. I del diluvi encara se’n conserven algunes restes: els estanys de la reserva natural.

A Noedes hi ha diversos allotjaments i un restaurant. Hi ha una “gite rural” (allotjament independent a dins del poble) i una “gite d’etape” (allotjament similar a un refugi)

Dinarem en algun restaurant de la zona.

Tornarem a casa al voltant de les sis de la tarda.