dissabte, 29 d’octubre del 2005

La Penya del Moro (467 m)

Data: dissabte 29 d’octubre de 2005 (Matinal)

Hora de sortida: Dos quarts de nou del matí.

Ubicació: Vallirana - Comarca del Baix Llobregat.

Temps aproximat: 3 h

Dificultat: Normal.


Desnivell: 235 m


Programa: A l’hora indicada sortirem de Sant Boi amb cotxe, direcció Vallirana. Abans d’arribar a la sortida de la població, girarem a l’esquerra en direcció a l’Església de Sant Mateu i el Mercat. Des de el Mercat seguirem les indicacions de la Urbanització Selva Negra i Centre Caní. Al arribar a una plaça amb gronxadors seguirem pel carrer de la dreta (Carrer l’Argentina) fins al final del mateix.



ITINERARI: Des de el final del Carrer Argentina surten dos camins, agafarem el de l’esquerra que surt al costat d’un cartell de prohibit llençar runa. Unes senyals grogues ens confirmaran que anem pel bon camí.

Deixarem a la nostra esquerra camps cultivats de cirerers i arribem fins al imponent i centenari roure de Sant Silvestre. Darrer del roure puja un camí que ens porta tot seguit fins a l’ermita de Sant Silvestre d’origen preromànic amb portal del Segle XVIII en lamentable estat de conservació. Tornem al roure i seguim per la dreta per un sender marcat amb senyals grogues.

Entre grans arbres plataners arribem a la intermitent font de Bogunyà. En aquest lloc queden les restes d’un pont d’edat incerta. Seguim per la pista que segueix per la dreta en direcció Sud deixant poc després un altre pista més ample que es dirigeix a la masia de Can Bogunyà (avui un centre caní). Entrem a la Vall d’Arús, deixant a la nostra esquerra el torrent del mateix nom. Caminant entre camps de cirerers i amb vistes a la Penya Blanca arribarem a una cruïlla de camins. Seguim pel camí principal marcat amb senyals liles. Pugem fins arribar a una nova cruïlla. Seguim pel camí recte marcat amb un senyal vermell (hi ha també un cartell de prohibit el pas de vehicles). A la nostra esquerra podrem observar les restes del bosc anomenat la Selva Negra que fou devastat per un paorós incendi.

Amb vistes a les espectaculars penyes de la Penya Escardada de la Serra del Mas, la pujada es fa més patent. En una corba tancada i sota un roure, es troba la agradable font de la Ginebra. Continuem pujant fins arribar a una pista més ampla que segueix la carena de la Serra de Güell amb senyals de color taronja. Girem a la dreta en direcció Oest (senyals grogues)


Al cap de caminar uns 100 metres, ens trobarem a la nostra esquerra amb un estret camí que puja fins al cim de la Penya del Moro. El camí està marcat amb senyals grogues. Des de la Penya del Moro podrem gaudir d’una magnífica panoràmica, en primer lloc la Penya Bruguera i la Penya de Can Claver i en segon terme l’eix que va des de el Montpedrós (Sant Antoni) fins a la serra del Garraf.

Observacions: Aquesta ruta té tres atractius: conèixer l’ermita preromànica de Sant Silvestre que és una de les esglésies més antigues de la nostra comarca, caminar sota les imponents Penyes Blanques i la Penya Esquerdada i pujar fins a la Penya del Moro, veritable balcó natural de la Serra de Güell amb vistes a les muntanyes que rodegen la vall del territori de Torrelles de Llobregat. Malauradament, també podrem observar les conseqüències dels incendis forestals que es varen produir en els anys vuitanta en l’anomenada Selva Negra.

Tornarem a casa als voltants de quarts de dues del migdia.