dimarts, 11 de setembre del 2007

Salvaguardia (2.738 m.) Pla dels Aigualluts (2.200 m.)

Data: dissabte 15 i diumenge 16 de setembre de 2007.

Aquest cop us proposo 2 opcions, una primera pels que vulguin ascendir a un pic realment encantador (El Salvaguardia) i una segona en la que farem una passejada sense cap tipus de dificultat fins els Plans d’Aigualluts.

Hora de sortida: El dissabte sortirem a l’hora convinguda prèviament, amb l’objectiu de dinar a Benasc. Amb la resta de components de la sortida, ens trobarem a l’entrada del poble de Benasc a les 16,30 h. davant de la botiga Barrabés. Anirem amb cotxe fins a l’aparcament de la Besurta (1.940 m.) i començarem a caminar fins al Refugi de la Renclusa (45 min.) a on soparem, dormirem i esmorzarem.



Ubicació: Ribagorça – Pirineu Central (Província d’Osca).

Opció 1, Itinerari per ascendir al Salbaguardia:


Temps aproximat: 6 h.

Desnivell: 798 m.

Dificultat: Mitjana.



Diumenge 16: Sortirem del refugi de la Renclusa a les set del matí. Després de caminar 45 minuts arribarem a la pujada de la Penya Blanca. El vell camí del port, serpenteja entre prats en pendent fins arribar a una veta calcària molt característica. L’ascensió discorre pel camí del Portilló de Benasc, pel qual mercaders, contrabandistes, viatgers i muntanyencs han passat durant anys d’un costat a un altre de la frontera. El Portilló de Benasc és un pas clàssic entre Benasc i Luchon (França). La seva vista sobre la Maladeta i l'Aneto ha estat dibuixada i retratada pels visitants d’aquestes muntanyes des de fa més de tres segles. Era un pas tan freqüentat que el responsable de l'Hospital havia de marcar amb pals (a l'hivern) el sender.

Després vindrà un tram del camí fet a cops de pic i abordarem el darrer tram de la Penya Blanca. Després aconseguirem les runes de diversos edificis que varen conformar el lloc conegut com Casa Cabellud, a tir de pedra del Portilló de Benasc (2.444 m. – 2 h.). Seguim el camí i per les dretes ziga-zagues i tot d’un cop, el massís de l'Aneto apareix ple de llum. En aquest coll tindrem una bona vista sobre la Maladeta. És una visió increïble, la vall de l'Èsera sota nostre, la Renclusa i l'Aneto, la Maladeta, tots els cims.


Des de el costat oest del port surt el camí en travessa horitzontal fins arribar quasi fins a la vertical del cim, per descriure després unes ziga-zagues que tendeixen vers la cresta oriental (2.600 m. – 2 h. 30 m.)

En aquets moment es presenten els únics passos que exigeixen quelcom de compte i una vista en vertical de la vall de l’Ésera.

Una nova travessa horitzontal que sembla que ens vol dur per l’aresta occidental del pic, però sense fer-ho. Seguim la pujada, que ara és més forta, i amb l’ajut d’un cable d’acer passem el lloc més dret, amb una nova ziga-zaga ens condueix fins a l’ample cim de la Tuca de Cabellud, més conegut com pic de Salvaguardia (2.738 m. – 3 h.). Ara dominem la vall de Benasc i la vall de Luchon i tota la munió de cims de la carena fronterera i el massís dels Possets. Ens acull una gran torreta de pedres. Tornarem pel mateix camí.



Observacions: Ascensió catalogada com clàssica: el balcó més ben situat per descobrir la vessant septentrional de la Maladeta. Una sortida sempre gratificant.
Opció 2, Itinerari per anar fins a Aigualluts (pels que vulguin quelcom més tranquil):
Esmorzar al refugi i a les 9 sortir a fer una caminada fins al Pla dels Aigualluts (2.200 m.) on hi han uns "sumiders" que s’empassen l’aigua de la glacera de l'Aneto; aquesta aigua va a parar als Güells del Joeu a la Vall d’Aran. En aquest recorregut podrem veure el pic més alt dels Pirineus, l’Aneto de 3.404m i si el “canvi climàtic” ho permet tal vegada podrem observar el que encara resta del que havia estat una de les glaceres més grans del Pirineus.

A la una del migdia del diumenge, ens trobarem els dos grups a l’aparcament de la Besurta i anirem plegats a dinar a un Restaurant de Benasc.
Refugi LA RENCLUSA. ALTITUD: 2160 m

COM ARRIBAR-HI:

ACCESSOS (VEHICLE): Carretera de la vall. A prop del final prendre la pista asfaltada a l'Hospital de Benasc i arribar fins al Pla de la Besurta, des de allí continuar a peu per sender (30´).

GUARDAT: PLACES: 110 LLOC PER CUINAR:DUTXES:AIGUA: A l'interior W.C.:LLITERES:CALEFACCIÓ: Estufa FLASSADES:EMISSORA:MATALASSOS:
TELÈFON:

ADREÇA DE CONTACTE:
Refugi LA RENCLUSA
22440 – Benasc
Telèfon fix: 974 552 106
http://www.fam.es/comites/refugios/refugiorenclusa.htm

Tornarem a casa a quarts de vuit del vespre del diumenge.

Els que vulgueu venir, cal que ens ho feu saber el més aviat possible per poder fer les reserves al refugi.