dimarts, 7 de desembre del 2010

Mont Caro (1.447 m.)

Dissabte 11 de desembre de 2010 - Darrera sortida de l’any.

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Ebre.

Temps aproximat: 4 h

Desnivell: 347 m

Dificultat: Normal.



Programa: Anirem per l’autopista fins a Tortosa. D’aquí fins a Roquetes. A 24 km de Tortosa es troba situat el Mont Caro (1.447 m). Des d’allà es pot contemplar una meravellosa i vastíssima panoràmica de la muntanya, el riu i el delta.

L’itinerari de la caminada serà: Refugi de Caro – Coll de La Carrasqueta – Coll de Pallers – Cim de Caro – Refugi de Caro.

Aquest recorregut duu fins al cim del mont Caro, en una zona declarada Parc Natural l'any 2001 (el Parc Natural dels Ports) per la seva riquesa botànica i faunística (és la reserva de cabra hispànica més important de tot l'Estat).

Anirem en cotxe fins al refugi del Caro.

Ens trobarem a les 9 h. al refugi del Caro amb la gent de l’Agrupació Sant Jordi.

Refugi CARO "MONT CARO"ZONA: Ports de Tortosa - Besseit
ALTITUD: 1.100 m
POBLACIÓ: Alfara de Carles, Baix Ebre, Tarragona
SITUACIÓ: Vessant nord del Mont Caro al pla del Mascar
POBLES MÉS PROPERS: Alfara de Carles i Roquetes
REFUGIS MÉS PROPERS: Mas del Frare i Font Ferrera
DATA INAUGURACIÓ: 25/09/1966
COM ARRIBAR:
ACCESSOS (VEHICLE): Carretera de Tortosa a Roquetes i pista forestal asfaltada fins al refugi
ACCESSOS (A PEU): Des de Roquetes 4 h, des d'Alfara de Carles 4 h, des del refugi Mas del Frare 3:15 h, des de Les Clotes 2:30 h, des del refugi Font Ferrera 5:30 h, des de Besseit 5:30 h i des d'Horta de Sant Joan 8 h
SERVEIS
GUARDAT: Sí
PLACES: 60
PLACES EN ABSÈNCIA DE GUARDA: 6
DUTXES: Sí
LLOC PER CUINAR: Sí
WC: Sí
AIGUA: A l'interior
CALEFACCIÓ: Estufa
LLITERES: Sí
EMISSORA: No
FLASSADES: Sí
TELÈFON: Sí
MATALASSOS: Sí
RESERVES I INFORMACIÓ
ADREÇA DE CONTACTE:
UNIÓ EXCURSIONISTA. DE CATALUNYA BARCELONA (Refugi CARO "MONT CARO") Gran Via de les Corts Catalanes, 576 08011 – Barcelona Telèfon fix: 977 26 71 28 – contacte Telèfon fix: 977 57 27 26 – contacte.
PROPIETARI O GESTOR: UNIÓ EXCURSIONISTA. DE CATALUNYA BARCELONA

Itinerari: Descripció de l’itinerari i temps estimat.

Al quilòmetre 20,3 cal seguir en direcció al Caro, deixarem els cotxes en una desviació a la dreta que ens porta al refugi del Caro.



Des del refugi del Caro, baixem a la carretera. Un cop allí girem a l’esquerra, tot seguint les senyals blanc i vermell del GR. 7 en direcció a Fredes. Al cap d’una estona passarem pel davant del Restaurant del Port i d’uns quants xalets, fins que la pista bifurca i arribem al Coll de La Carrasqueta, on les senyals abandonen la pista per l’esquerra i comencen a pujar a través del bosc, per un bon sender que puja al coll que s’endevina al davant, com el pas entre dues roques que s’assemblen a dos pallers.

45 min. - Desprès de la forta pujada, arribem al coll i la panoràmica s’obre al davant nostre. El camí senyalitzat el travessa i baixa per l’altra vessant, nosaltres el deixem i seguim un petit corriol que s’apropa a la roca (Paller) de l’esquerra i el sobrepassa per l’esquerra. Un cop dalt el llom el camí esdevé perdedor, alguna fita i alguna marca descolorida ens ajuden a seguir el camí, però cal tenir en compte que tot i pujar pel vessant est, no hem d’allunyar-nos massa de la cresta, tanmateix son ben evidents les antenes del Caro.



1 h. 15 m. - Hem seguit per la cresta i desprès de pujar una canaleta plena de pedra solta que ajuda a superar un ressalt, arribem a uns plans, son els Plans de Moleta Redona. Des de aquí ja s’albira una dilatada panoràmica, som al bell mig de la cresta i la vessant esquerra ens ofereix extenses vistes del Mascar, La Mola, les Foies i Les Rases. Per la dreta, senyoregem els profunds barrancs de La Cova Pintada i el de Lloret. Més enllà el Montsià vigila el Mediterrani i el Delta de l’Ebre s’endinsa dins les seves aigües. Si tenim un dia clar, podrem veure, amb ajuda d’uns prismàtics, Les Illes. El terreny que trepitgem es totalment de garriga, amb força aflorament rocallós que conformen majorment aquesta zona.

2 h. - Seguim per la cresta, que ara és un llom ample, tot caminant per la vessant est (dreta), i anem pujant per una sèrie de plans i barres rocoses que s’alternen fins arribar a un marcat coll, on l’esperó s’adreça i es fa impracticable.


2 h. 30 m. - Som a l’esmentat coll, l’hem de rodejar per l’esquerra, tot entrant al bosc, i sense perdre alçada, arribarem a un poc marcat collet i seguim planejant a mig aire de la cinglera fins arribar a un punt on el sender s’enfila, tot i fer-se fonedís, cap a la cimera, per entre pins ventats i per terreny d’herba força relliscós.




3 h. - Arribem a dalt de la forta pujada i trobem les grans antenes que coronen el cim. Seguim la tanca cap a l’esquerra, i aviat arribem a la placeta dalt el cim. Som al punt culminant del Port, és el cim del Mont Caro de 1.442 metres, ara podem gaudir del panorama i d’un merescut descans. Al cim del Caro, hi ha una imatge de la Mare de Déu, (la Verge de la Cinta, construït per la UEC - Tortosa i inaugurat el 15 d’agost de 1955). i es gaudeix d’una magnífica vista de la vall i del delta de l’Ebre. El riu, lent i majestuós, acaba el seu llarg curs en un gran delta; a les dues bandes del riu veiem varis pobles, i al mateix centre, la ciutat de Tortosa; cap al sud, el Montsià, el castell de Penyíscola més llunyà, i encara més el massís valencià de Penyagolosa; a l’oest el Matarranya i el Maestrat; al nord-est, les muntanyes de Prades, Montsant, i a l’horitzó en dies clars, fins i tot es poden arribar a veure els Pirineus i les Illes.


4 h. - Per baixar, tenim dues opcions, podem fer-ho de la manera més senzilla, seguint per la pista asfaltada que tot fent ziga – sagues, arriba a la cruïlla on abans hem trobat el cartell que indica el refugi i la urbanització, i d‘allí tot seguint la carretera al refugi i al cotxe. (uns 4 km. de carretera)


Si volem anar més ràpid, l’altra opció ens deixarà més prop del cotxe. Per seguir-la, comencem a baixar per la carretera i al arribar al primer giravolt de la carretera a la dreta, saltem la tanca protectora i començarem a baixar molt fort per un pendís molt trencat. Aquesta baixada s’anomena "El Tubo" perquè és l’indret per on passa la canonada amb els cables elèctrics que alimenten les antenes, Cal anar amb compte perquè la canonada està mig desenterrada en varis indrets i algunes varilles de metall i trossos de canonada afloren a la superfície i poden fer molt perillosa una caiguda. Gairebé no hi ha traces de sender, però no es fa difícil de trobar el millor pas. Al final de la baixada trobem una caseta d’un transformador i arribem tot seguit als primers xalets i al cotxe. De tornada, quan s’arriba, a on hem deixat els cotxes, es pot aprofitar i girar a l’esquerra per anar a visitar la vall del Mascar. Si no disposem de prou temps, podem tornar directament a Tortosa.

Mapa: Encara que la traça és la mateixa, la nostra excursió comença i acaba al Refugi Nou i la de Wikiloc comença i acaba al coll de la Carrasqueta

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/pallers-caro-tubo-20363213


Observacions: Ascensió al punt culminant del massís dels Ports, que permet contemplar les crestes i barrancs que l’envolten, gaudint al mateix temps d’una dilatada panoràmica sobre la costa mediterrània.

L’ascensió a aquest cim és pot fer en cotxe, bicicleta, etc. Al cim del mont Caro, hi arribem per la carretera del Cargol, tota en forma d’esses. Des del punt més alt dels Ports es pot contemplar tot el delta de l’Ebre.

Se surt de Tortosa per la carretera de Roquetes (la T-341). Si s’està al nucli antic de la ciutat caldrà agafar el pont de l’Ebre. Encara no a dos quilòmetres s’arriba a Roquetes. Aquest poble agrícola i industrial, que no deixa de tenir un aire modern, cada vegada està més a prop dels barris tortosins de Ferreries i Jesús. Tot seguit cal agafar la carretera T-342 cap als Reguers, que també ens condueix al paratge del Toscà i Alfara de Carles.

Al quilòmetre 5,3 hi ha un trencall indicat on s’ha d’anar a mà esquerra, que porta fins al cim del Caro. Aquesta carretera és més estreta i passa pel canal de Xerta. Poc després comença la pujada per la muntanya.

Deu quilòmetres després s’arriba al pas del Cargol, on hi ha una curiosa font amb un caragol de pedra i un mirador. Una mica més enllà la carretera passa per un indret on hi ha una roca amb l’estàtua d’una cabra hispànica (ambdós obres de Rafel Cohí). L’ascensió cap al cim continua per la tossa de la Reina i el Portell.

Cal dur l’esmorzar.

Dinarem al restaurant Pou de la Neu (al costat del refugi) Tel. 977 26 75 75.


Darrera sortida de l’any 2010, organitzada conjuntament amb l’Agrupació Sant Jordi.

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.